9 Aralık 2013 Pazartesi

Fal bahane  Türk kahvesi şahane

Türk kahvesi kültürel miras listesinde

 Polatlı’da da , UNESCO tarafından  İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kabul edilen Türk kahvesi   geleneği devam etmekte.

Geçmişten bugüne günün her saatinde  ve her çeşit mekanda hazırlanışı ve sunumu ile  tiryakilerinin gönlünde taht kuran  Türk Kahvesi;UNESCO tarafından  İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kabul edildi. Piyasada yaygın olarak bulunmaya başlanan  farklı çeşitleri olsa da  evde, ofiste, cafede tercih Türk kahvesi. Midas Cafe’de  müşterisine iki yıldır  kahve ikram eden   genç garsonlardan Atakan Salçın, 20 yaş üstü gençlerin  Türk kahvesini çok sevdiğini  söyledi.

Türk kahvesinin yemeklerden sonra  yediden yetmişe  sevilmesinin iki sebebi var diyen Salçın: “ Bizim müşteri  portföyümüz çok farklı yaş gruplarından oluşuyor. Yaşı itibariyle olgun diyebileceğimiz müşterimiz  geleneksel  olarak yemekten sonra kahve içmeyi   tercih ediyor. Gençlerin kahveyi sevmesinin ise  iki sebebi var. Birincisi yemekten sonra kahve içmek ikincisi kahve içtikten sonra fal baktırmak, dedi.

TÜRK KAHVESİ KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Bakü’de gerçekleştirilen ve 103 ülkeden yaklaşık 800 delegenin katıldığı Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komitenin 8. Toplantısı’nda İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine aday gösterilen 31 dosya incelendi. Türk Kahvesi ve Geleneği adaylık dosyası bu sabah (dün) oturumunda kabul edildi. Artık UNESCO tarafından Türk kahvesi kültürünün etrafında şekillenen gelenek ve toplumsal uygulamaların korunmasına yönelik ciddi adımlar atılacak” dedi.
 HIDRELLEZ DE SIRADA
Bakan Çelik, “Şimdi sırada ‘“Bahar Kutlaması: Hıdrellez/St. George Günü (ortak dosya)’ ve ‘Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı’ var” dedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, insanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine dahil edilen unsurlar ise şöyle sıralandı: Meddahlık, Mevlevi Sema Törenleri, Aşıklık Geleneği, Karagöz ve Nevruz, Geleneksel Sohbet Toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali ve Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah, Tören Keşkeği Geleneği, Mesir Macunu Festivali, Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder