5 Ağustos 2013 Pazartesi

Gordion’daki Tümülüs’te yatan Midas değil Şehrin kurucusu Gordios’mış...

Yassıhöyük antik kentinde Kazı Başkanı Prof. Dr. C. Brian Rose ve direktör yardımcısı Dr Ayşe Gürsan -Salzmann, Polatlı Postası’ndan Sevgi Yılmaz’a Anadolu Ajansından Ali Tuna’ya ve Cihan haber ve TRT haber ajansından Murat Karatekin’e çok özel açıklamalarda bulunarak,Gordion’da bulunan tümülüsün’ Midas’a değil onun babası Gordios’a ait olduğu ortaya çıktı, dedi.
AYŞE SALZMANN VE BRİAN ROSE YASSIHÖYÜK ÇALIŞMALARINI ANLATTI
Pennsylvania Üniversitesi Gordion Kazı Başkanı Prof. DR C. Brian Rose ile gazetecilere açıklamada bulunan Pennsylvania Üniversitesi Gordion Projesi Direktör Yardımcısı DR. Ayşe Gürsan Salzmann, “Bu yerleşim yeri Milattan önce 740’lı yıllara rastlıyor. Şimdiye kadar Midas’ın mezarı diye bilinen mezerın Midas’ın mezarı olmadığı ortaya çıktı. Çünkü Midas’ın devrinden yüz yıl evvel yapılmış olduğunu tarihlemeyle öğrendik. Ama herkes Midas’ın tümülüsü diye bildiği için öyle devam ettiriyoruz. Başka bir kralın tümülüsü burası. Buradaki mezar Midas’ın Babası Gordios’a ait olabilir. Veya başka bir krala ait olabilir. Ama bildiğiniz gibi çevrede yüzün üzerinde Tümülüs var ve bu Tümülüslerde kralın mahiyetine ait kişilerin yani elit personelin mezarlarıdır. Fakat bu mezarlar sadece Frig devrine ait değil aynı zamanda da Helenistik, ondan sonrada çok daha sonra da milattan önce 5’inci, 4’üncü yüzyıllardaki krallara veyahut ta kral mahiyetindeki kişilere ait olabilir. Yani düşünü ki aşağı yukarı 4 yüzyıl kadar süren bir Tümülüs kültürü var burada ayrıca’’ açıklamasında bulundu.

GORDİON ANTİK KENTİNİN 2’İNCİ KAPISINI BULMAYI UMUYORUZ

Gerçekleştirdikleri kazılarda Gordion Antik Kentinde 2’inci giriş kapısını bulmayı umduklarını ve Polatlı’da yüzün üzerinde bulunan Tümülüslerin tarla olarak kullanılmasıyla tarihin yok edilmekte olduğunu belirten Salzmann, sözlerini Şöyle Sürdürdü: ‘’ Orta Anadolu’da Demirçağı’ndan kalan en güzel kapıdır. Bulmayı ümit ettiğimiz kapı da erken Frig döneminde yapılmış citadel kapısı olacak. Ki büyük bir ihtimalle önümüzdeki yıllarda gerçekleştireceğimiz kazılarda bu kapıyı ortaya çıkartacağız. Bu citadelin 2’inci kapısını ortaya çıkartacağız. Ve Brian Bey’in de dediği gibi bu Büyük Frig Krallığının başşehri ve büyük bir 3 katlı şehir olarak biz bunu görüyoruz. Yani citadel, alt şehir ve dış şehir olarak böyle büyük bir şehrin böyle birkaç tane kapısı olabileceğini düşünüyoruz.

TÜMÜLÜSLERİN KORUNMASI İÇİN YOĞUN ÇABA GÖSTERİYORUZ

Salzmann, ‘’Biz buradaki Tümülüslerin korunması için çok yoğun çaba gösteriyoruz. Burası son derece karışık bir durum. Çünkü bu Tümülüslerin bir kısmı aslında satılmış olan tarlaların için de ve bu tarlaların sahipleri de , -bir kısmı tabi hepsi değil- Tümülüsleri sürüyorlar. Böylece binlerce yıllık tarih kaybolmuş oluyor. Bunun için biz Belediye Başkanı Beyle Yakup Bey’le konuştuk. Bize yardımcı olacağını söylediler. Burada kendi planımız programımızla bu işe girişmek istiyoruz. Ama mutlaka Kültür Bakanlığından bize yardımcı olmaları çok önemli”dedi.
İL KÜLTÜR MÜDÜRÜ ENVER BEY YARDIMCI OLACAĞINI VAAT ETTİ
Salzmann, İl Kültür Müdürü Doğan Bey’in ve Anadolu Mediyetleri Müzesi Müdürü Enver Bey’in kendilerine yardımcı olacağına dair vaatte bulunduğunu belirten Salzman kendilerinin Tümülüslerin kurtarılması için proje hazırladıklarını, Gordion’daki tümülüslerin korunması için yapılacak çok işler olduğunu sözlerine ekledi.

ROSE: EN ÖNEMLİ ŞEY RESTORASYONDUR

Pennsylvania üniversitesi Gordion Kazı Başkanı C. Brain Rose, En önemli şey bizim için restorasyondur. Bu yaz restorasyonu bu kapıda yapıyoruz. Teras binalarında da restorasyon yapıyoruz. Bunlar demir çağlardan yapıdır. Bu demektir ki 3 bin sene önce yapıldı. Gordion Orta Anadolu’da en büyük şehirdir. En önemli merkezdir. Biz burada çok yenileme yapıyoruz. Ama birkaç açma yapıp, açma yani burada büyük bir yol vardı, eskiden 3 bin sene önce burada büyük bir açma başladık ve belki büyük bir kapı burada vardır.

GORDİON PROJESİ 63 SENE ÖNCE BAŞLAYAN BİR PROJEDİR

Rose, Gordion projesi 63 sene önce başlayan bir projedir. Pennsylvania üniversitesinden ilk olarak rock milyon burada 24 sene çalıştı. Ondan sonraki 25 sene ise Prof Dr.Kenneth Sams kazı başkanlığını yürüttü. Burada bu yazdan itibaren ben kazı başkanı oldum. Bu binalar erken Frig dönemine aittir. Yani 3 bin sene öncesine aittir. Onun için çok büyük bir restorasyon çalışmasıdır. Çünkü taş kapıda çok zayıf ve içeriye su alıyor. Birkaç yeni yerde açma çalışması başlattık. Bu sene belki 2’inci bir kapı eski yolda bulduk. Biraz sonra oraya gidebiliriz. Bu kapı erken Frig Dönemine ait yani Millattan önce 8 yüz elli yıllardın yapılmıştır. En güzel, en sağlam şehir kapısıdır” diye belirtti.
ORTA ANADOLU DA EN BÜYÜK TÜMÜLÜS MİDAS TÜMÜLÜSÜDÜR

Brian Rose,orta Anadolu da en büyük Tümülüs Midas tümülüsüdür. Milattan önce 740 yıllarına rastlıyor. Yani 2 yüz sene için bu Tümülüs Anadolu’daki en büyük tümülüstür.
Pennsylvania üniversitesi Gordion Projesi Direktör Yardımcısı Ayşe Gürsan Salzmann, : Milattan önce 740’lı yıllara rastlıyor ve Midas’ın mezarı olmadığı ortaya çıktı. Çünkü Midas’ın devrinden yüz yıl evvel yapılmış olduğunu tarihlemeyle öğrendik. Ama herkes Midas’ın tümülüsü diye bildiği için öyle devam ettiriyoruz.
GORDİOS'UN TÜMÜLÜSÜ
Salzmann, bu Tümülüs başka bir kralın tümülüsü. Buradaki mezar Midas’ın Babası Gordios’a ait olabilir. Veya başka bir krala ait olabilir. Ama bildiğiniz gibi çevrede yüzün üzerinde Tümülüs var ve bu Tümülüslerde kralın mahiyetine ait kişilerin yani elit personelin mezarlarıdır. Fakat bu mezarlar sadece frig devrine ait değil aynı zamanda da Helenistik, ondan sonrada çok daha sonra da milattan önce 5’inci, 4’üncü yüzyıllardaki krallara veyahut ta kral mahiyetindeki kişilere ait olabilir. Burada düşünün ki aşağı yukarı 4 yüzyıl kadar süren bir Tümülüs kültürü var”açıklamasın da bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder