17 Ocak 2014 Cuma

‘Bu proje’ engellileri bir adım öne çıkaracak
 Yaşam Koçu projesi hayata geçiyor





Beyaz Ay Derneğinin,  Polatlı Postası tarafından geçtiğimiz yıl Cemil Meriç Engelsiz Hayat Merkezi açılışında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e sunulan ‘Yaşam Koçu’ projesi gelen desteklerle ve Bakanlık tarafından beğenilmesinin ardından Polatlı’da uygulamaya girmeye hazırlanıyor. Polatlı’da özellikle Üniversite ve Lise öğrencilerinden gelen yoğun talep, Beyaz Ay Derneği ve Engellilerin bu yöndeki umutlarını yeşertmiş durumda. Projenin yürütme sürecinde gazetemiz Beyaz Ay Derneği Polatlı şube Başkanı Ziya Suluyer ile röportaj gerçekleştirerek, Yaşam Koçu projesi, süreçte gelinen son noktayı ve Polatlı’dan gelen desteği ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Suluyer, projenin başarılı olması halinde pilot bölge Polatlı olarak tüm Türkiye’de uygulamaya girebileceğini söyledi.
Beyaz Ay Derneği Polatlı şube Başkanı Ziya Suluyer, “Yaşam koçu projesi 3 Aralık 2012’de Polatlı’da Cemil Meriç Engelsiz Hayat merkezi açılışında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e projeyi sunmasıyla başladı. Bu proje çok beğenildi. Daha sonra ilçe bazında derneğimiz bu projeyi Polatlı’da nasıl hayata geçirebiliriz diyerek bir araya geldi ve görüşüldü. Bu proje Polatlı Postası çalışanlarından projemizin hamisi Sevgi Yılmaz ile birlikte gerçekleşiyor. Buna benzer bir çalışma daha önce Beyaz Ay Derneği Malatya şubesinde olmuştu. Şimdi pilot bölge olarak seçtiğimiz Polatlı’da bu projeyi başlatmak istiyoruz. Başarılı olursak ve halkımızdan yeterli manevi desteği alırsak Türkiye genelinde bu projeyi yayacağız. Burada toplumun en dezavantajlı kesimi olan engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak noktada ne yapabileceğimizi tartışma noktasında yaşam koçluğu projesi yerinde olacak. Yaşam koçluğunda engellilerin hayata daha iyi tutunmalarını sağlamak için gönüllü olan insanlarımızdan her birinin bir engelliye yaşam koçu olarak vereceğiz ve onların hayata daha iyi tutunmalarını sağlayacağız. Projeyi hayata geçirmek noktasında şimdilik tam desteği alıyoruz. Bu projeyi tam anlamıyla hayata geçirebilmemiz için Finansör anlamında bir proje ortağı bulmamız gerekiyor. İlçedeki tüm engelli gruplarını kapsayacak ve umuyoruz ki başarılı olacaktır.
PROJENİN AMACI?
Eğitim alan veya almak isteyen tüm engelli bireylere destek olacak koçlar yetiştirerek engelli bireylerin eğitim ve yaşam koçlarıyla sosyal hayatta önündeki engelleri kaldırmaktır. Bu şekilde engellilerin en büyük problemi olan eğitimsizlik problemini çözmektir. Bu alan da Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinden bu alanda çok güzel geri dönüşler aldık. Üniversite öğrencileri açısından baktığımızda ise, bu proje ile öğrenciler ileride hangi meslekte çalışırsa çalışsın, toplumun %10’luk denilen engelli kesiminin farkında olmaları sağlanacaktır. İnsanlar onlarla temas kurduklarında karşılıklı anlayış ve diyalog gerçekleşecektir. Engelliler, erişim noktasında önündeki engeller kaldırıldığında hayatı başarabilecekleri görülecektir.
YAŞAM KOÇLUĞU SÜRECİNDE NELER YAPILABİLİR VE YAPILACAKLAR?
Bu proje kapsamında 1 yıldır faal bir şekilde çalışan Cemil Meriç Engelsiz Hayat Merkezi ve Belediyemiz Kültür Müdürlüğü bizlerle birlikte çalışacaktır ve çalışıyorlar. Bunun yanında Aile Danışma Merkezi (PADMER)’inde büyük katkıları oluyor. Kültür Müdürlüğü dahilinde Babalık eğitimi alanında verilen verilen eğitimler bu projeye çok büyük katkı sağlıyor. Bunun yanında faaliyetlerimiz ve özellikle Yaşam koçluğu projesi, Basınında yadsınamaz katkısıyla da projeye çok büyük katkı sağlamaktadır. Yerel Basının desteklerini görüyoruz ve teşekkür ediyoruz. Çok duyarlı davranıyorlar.
YAŞAM KOÇLUĞU NEDİR?
Yaşam Koçluğu genel anlamda kişisel performansı düzeltmeye, korumaya, geliştirmeye ve sınırları zorlamaya yönelik etkinliklerdir. Yani bir görme engelli açısından sınırları zorlama: Evden tek başına çıkıp okula, işe, çarşıya ve markete gidip gelmektir. Bunu yapan Görme engelli sayısı fazladır. Sınırları zorlama açısından bir yaşam koçu ve belli eğitimlerle her engelli sınırlarını zorlayabilir ve gündelik yaşama katılabilir. İnsanlar engelli olsun olmasın gündelik yaşama katılma ve belli bir statüye kavuşma noktasında engelliler birbirilerine rol model olabilir veya bir yaşam koçu ile de bu sağlanabilir. Rol modeller de bu noktada işe yarayabiir. Sürekli evinin içinde durması, hiç dışarı çıkmaması engelliye bir şey kazandırmaz. Yaşam koçluğu projesinde meslemize duyarlı olan ve katılmak, gönüllü olmak için bir işaret bekleyen arkadaşlarımız var. Özellikle Üniversiteli arkadaşlarımız buna çok duyarlı. Bunun yanında Lise veya Ortaokul öğrencilerimiz de duyarlı olabilirler.
EĞİTİM KOÇLUĞU NEDİR?
Öğrenme, Hedef belirleme,okuma ve diğer ritmik ve uygulama teknikleriyle öğrencinin uygulamaları doğru algılamasını ve yolu en başta doğru yürümesini sağlar. Eğitim Koçluğu kısmını Üniversiteli arkadaşlarımızla hayata geçiriyoruz. Engelli arkadaşlarımız, işe girmek için girdikleri sınavlarda bu öğrencilerimiz Eğitim Koçluğu kapsamında onlara yardımcı olacaklar. Engelliler ile iletişimde insanların en büyük yanlışlığı; engelliye yaklaşırken acıma veya korkma gibi davranışlarıdır. Onlara acıma ve korkma gibi davranışlar gösterilmesi onları rencide eder. Onlara normal insanlar gibi davranılmalı. Yeri geldiğinde normal insandan beklenen bir davranış veya eylemi, yeri geldiğinde onların yapmasına müsaade etmek gerekir. Ayrıcalık değil eşiti gibi davranmak gerekir. Özellikle memurluk sınavlarına girecek olan engelli arkadaşlarımızda Eğitim koçlarının işine yarayacak müthiş bir çalışma azimleri var. Bu çalışma azimleri sayesinde aynı zaman da bu engelli arkadaşlarımız motive olacaklar ve moral bulacaklardır. Bu öğrenciler, engelli arkadaşlarıyla hem arkadaş hem de eğitmeni olacaklardır. Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrenci Konseyi Başkanı Bedri Sinan Taşpınar ile görüştüğümüzde bize Eğitim Koçluğu için başvuracak arkadaşlarının 100’ü geçtiğini belirtmişti.
YAPILAN FAALİYETLER, ENGELLİLERİN İŞE GİRMESİ NOKTASINDA NE GİBİ FAYDALARI OLACAKTIR?
İşe girme noktasında engelli arkadaşlarımıza çok ciddi anlamda yardımcı oluyoruz. Biz eçok yardımcı olan ve Yaşam koçluğu anlamında bizim için çok özel bir yeri olan Hüseyin Demir arkadaşımızın çok yardımlarını görüyoruz. Aynı zaman da arkadaşımızla Fabrikalarda engelli arkadaşlarımızın istihdamı konusunda girişimlerde bulunuyoruz. Şu ana kadar 30’a yakın arkadaşımız işe yerleştirilmiştir. Bu arkadaşlarımıza yönelik ve yeni işe girecek engelli arkadaşlarımıza yönelik olarak Bu kez İş Koçları dediğimiz gönüllülerimiz harekete geçecekler ve iş yaşamında ve işe girerken yapılması ve konuşulması gerekenler konusunda belli eğitimler verilecektir. İş yerlerinde neler konuşulur ve iş görüşmelerinde neler görüşülecek onları öğreteceklerdir. Engelli arkadaşlarımız için 3 önemli unsur vardır. Bunlar; İş, Eğitim ve sağlıktır. Sağlık unsurunda devletimiz üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmektedir. Allah devletimize zeval vermesin. Evde bakım veya sağlık sigortası ile sağlık durumları devlet tarafından sigortalanmaktadır.
İŞ KOÇLUĞU?
Proje kapsamında üniversite öğrenciler, engelli arkadaşların durumlarını daha iyi tanımak amacıyla eğitim seminerleri düzenlenecek. Bu eğitim seminerleri alanında uzman kişiler engel durumlarına sınıflandırılan engelli arkadaşlarımıza yönelik eğitimler verecek, sosyal hayata hazırlamada bir arkadaş, bir dost olacaklarıdr. Engelli arkadaşlarımızın farklı engel durumları olmasına rağmen ortak hareketleri ise normal insanların acıma veya korkma durumları karşısında fazla kırılgan olurlar. Onlara çok fazla ilgi gösterilmesinde veya hiç görmezden gelinmesinde kırılgan olmaktadırlar. Onlara normal insanlar gibi davranılması ve engel durumunun hissettirilmemesi gerekir.
FARKLI İNSANLAR, ENGELLİNİN HAYATINA GİREN AYRI BİR RENKTİR

Proje kapsamında her öğrencinin ayrı engel grubuna mensup 5 engelli arkadaşını evinde ziyaret etme imkanı olacak. Burada engelli arkadaşlarımızın da gönüllü olması dikkate alınacaktır. Genellikle de engelli arkadaşlarımız bu durumdan çok memnun olacaklardır. Çünkü onlar engel durumlarına bakmaksızın hayatlarına  yeni bir insan girmesini hayatlarına renk gelmişçesine algılıyor ve mutlu oluyorlar. Dışarıdan bakıldığında farklı görülebilir, ev hayatında nasıl bir insan olduğu görülebilir. Üniversite öğrencileri bu projeyle Polatlı’da engellilerin evlerine kadar girerek onlara her türlü desteği verecektir” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder