30 Ocak 2014 Perşembe

Bir gökyüzü tiyatrosu: Planetaryum

Eski TMO’da uzayı üç boyutlu keşfedeceğiz

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen Polatlı Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Bilim Merkezi ve Planetaryum” projesi 870 bin liraya mal olacak.Proje Kültür Merkezi'ne dönüştürülen beton silo içerisinde yer alacak.
Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ömer Bardakçı: “Gökevi projesinin şimdiden merakla beklendiğini söyledi. Kubbe şeklinde bir yapının içinde yüksek çözünülürlüklü özel projeksiyonlarla görüntü yansıtılacağını belirten Ömer Bardakçı, böylece uzayın ve uzaydan dünyanın izlendiği bir ortamın oluşacağını vurguladı.Dilimize "planetaryum" olarak girmiş olan ve bir süreci gerçeğine çok yakın bir biçimde perdeye yansıtan bu panoramik üçboyutlu gösterim, "gezegenevi", "yıldızevi", "gökyüzü tiyatrosu", "yıldız tiyatrosu" ya da "uzay tiyatrosu" olarak adlandırmaktadır. Çünkü her şey yarı küresel bir kubbede oluşturulan ekran üzerinde gerçekleşmektedir. Yapılan gösterimlerin, gelişen dijital teknoloji ile birlikte astronominin dışında farklı alanları da kapsaması dikkate alındığında; bu etkinlikler dizisine "gerçeğin tiyatrosu" adının daha çok yakıştığı kanaatindeyiz.İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan Planetaryum, günümüzde gelişen görsel teknolojilerle birlikte büyük kubbeler içinde projeksiyon ve ses sistemleri ile yapılan bir gösterime dönüşmüş olup eğlendirirken düşündüren, düşündürürken öğreten görsel bir sunumdur”dedi.
UZAYIN TİYATROSU TMO’DA İZLENECEK
Kültür Müdürü Ömer Bardakçı, Dilimize "planetaryum" olarak girmiş olan ve bir süreci gerçeğine çok yakın bir biçimde perdeye yansıtan bu panoramik üçboyutlu gösterim, "gezegenevi", "yıldızevi", "gökyüzü tiyatrosu", "yıldız tiyatrosu" ya da "uzay tiyatrosu" olarak adlandırmaktadır. Çünkü her şey yarı küresel bir kubbede oluşturulan ekran üzerinde gerçekleşmektedir.
Yapılan gösterimlerin, gelişen dijital teknoloji ile birlikte astronominin dışında farklı alanları da kapsaması dikkate alındığında; bu etkinlikler dizisine "gerçeğin tiyatrosu" adının daha çok yakıştığı kanaatindeyiz.İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan Planetaryum, günümüzde gelişen görsel teknolojilerle birlikte büyük kubbeler içinde projeksiyon ve ses sistemleri ile yapılan bir gösterime dönüşmüş olup eğlendirirken düşündüren, düşündürürken öğreten görsel bir sunumdur.
PLANETARYUMUN İLK ÖRNEĞİ 1920’LERE DAYANIR
Bardakçı: “Konusuna göre seçilen özel efektlerin kullanıldığı, çeşitli simülasyonların yer aldığı, izleyiciyi adeta gerçeklerin içine götüren ve yaklaşık 20 ile 40 dakikalık süre içinde sunulan ve izleyeni konunun öznesi yapan bir gösterimdir. Günümüz modern planetaryumuna ilk örnek 1920'li yıllara dayanır. Münih Deutsches Museum'da kullanılan planetaryum projeksiyonu Dr. Walther Bauersfeld tarafından tasarlanmış ve Carl Zeiss firması tarafından üretilmiştir. Kısa bir sürede dünyanın pek çok büyük kentine planetaryum kurulmaya başlanmıştır. Önce Amerikan, sonra da Japon firmalarının devre girmesiyle planetaryum teknolojisinin hızla gelişmesi ve sistem fiyatlarının da ucuzlaması sayesinde eğitime önem veren ülkeler, okullarında küçük planetaryumlar kurulmaya başladı” şeklinde tanıttı.
PANORAMİK GÖRÜNTÜ TEKNOLOJİLERİNİN ÖNEMLİ ALANLARINDAN BİRİDİR
Sosyal İşler ve Kültür Müdürü Ömer Bardakçı: “Uzay bilimleri başta olmak üzere coğrafya, tarih, fizik ve biyoloji gibi temel bilimleri içeren gösterimlerin çeşitlenmesi ve içeriklerin zenginleşmesi ile artık planetaryumlar laboratuvar gibi eğitimin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Tüm dünyada etkinliklerin ve organizasyonların yenilikçi aktivitelerinden biri konumuna gelmiş planetaryum gösterileri üç boyutlu panoramik görüntü teknolojilerinin önemli uygulama alanlarından biridir.Dünya genelinde, ana okulundan liseye kadar bütün öğrencilerin müfredatına uygun filmlerin yanı sıra, genel izleyiciye ve yetişkinlere yönelik planetaryum gösterileri de bulunmaktadır. Planetaryumlar, öğrencilerin gözlem gücünün ve yaratıcılığının arttırılması için ideal ortamlardır. Bu bağlamda, seyircileri sadece sanal uzay yolculuğuna çıkarmakla kalmaz, doğadaki karmaşık etkileşimlerin daha derin kavrayışlarını eğlendirerek kazandırır” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder