18 Ekim 2013 Cuma

Cepteki paraya göre bayram alışverişi

Gençler artık alışverişi bayrama bırakmıyor

Kurban Bayramını kutlamak üzere gün sayarken vatandaşın bayram hazırlıkları yerinde görmek üzere Perpa Pazar yerini ve mağazaları dolaştık
SİZLER İÇİN PAZARI GEZDİM
İlçemizde Kurban Bayramı hazırlıkları hızla devam ederken vatandaşın alışverişnabzını yoklamak üzere sokağa çıktık. Halkımız bayram alışverişinde cebindeki paraya göre davranıp duruma göre pazarı veya mağazaları tercih ediyor. Biz öncelikle pazaryerine uğradık. Çoğunlukla kadın sergicilerin bulunduğu Perpa’da esnaflar, müşterilerini sohbet muhabbet ve sabırla bekliyordu. Bayramda son iki günün çok önemli olduğunu vurgulayan pazarcı esnafı Ramazan bayramındaki yoğunluğun olmadığından şikayet ettiler. Ramazan ve Kurban Bayramı arasındaki satışların az olma nedenini her esnaf kendisine göre farklı farklı değerlendirdi. Kimi et bayramı ondan, kimi kredi kartı yüzünden, kimi de gençler bayramda giyinmiyor, diyerek açıklamaya çalıştı. Öte yandan pazarcı esnafının birleştiği nokta; bayramlarda en çok çocuk giysi satışının olmasıydı. Pazaryerinde konuştuğumuz ebeveynler, çocuklara giysi alırken hemen oracıkta giydirip olup olmadığını kontrol ederek, pazarlık usulü alışveriş yapmaktan memnun olduklarını ifade ettiler.

GENÇLER BAYRAMLIK ALMIYOR
Pazarın yerinin çok tenha olduğu öğle saatleri satışlardaki durgunluğu da yansıyordu. Polatlı çarşısında durum biraz daha farklıydı. Caddeler oldukça kalabalıktı. Bayramlık alış verişler için dükkanları gezen müşteri kitlesi pazara göre oldukça farklılık gösteriyordu. Bir mağazada rastladığımız alışveriş yapan gençler, bayram alışverişi yapmadıklarını ifade ederken, esnaf bu durumu şöyle açıkladı: “ Gençler eskisi gibi bayram alışverişi geleneğini sürdürmüyor.Onlar artık alışverişlerini bayrama bırakmıyor” dedi.
KREDİ KARTI OLAN BİZE GELMİYOR
Perpa’da sergi sahibi olan gerçekleştirdiğimiz esnaflardan ilki Ziyafet Özcan oldu. Özcan, eşiyle birlikte açtığı sergisinde müşterisini beklerken bugün daha siftah yapmadıklarından söz etti. Bizim müşterimiz orta ve düşük gelirli ailelerden oluşmakta, dedi. Fiyatların 7 TL’den başlayıp, 10-15-25- 40 ve 50 lirayı bulduğunu söyledi. Hazır örgü, trikodan oluşan satış reyonunda bu yıl çocuk giysilerinin revaçta olduğunu ifade etti. Zenginler ve kredi kartı olanlar markete ,AVM’lere; gücü olmayanlar bize geliyor, diyerek marka tutkunlarına da sitem etti. Ziyafet Özcan, Perpa’dan pek şikayeti olmadığını ama ısınma problemi yaşadıklarını da iletmemizi istedi.
GARİBANLAR YERİ: PAZARYERİ
Adını vermek istemeyen bir kadın esnaf, garibanlar yeri; pazaryeri diyerek kredi kartı olanlar, marka tutkusu olanlar bize gelmez, dedi. Kadın esnafımız, “20 yıldır pazarcılık yapıyorum. Her Pazar tezgahımız açar çoluk çocuk birlikte çalışırız. Bu bayram eskisine göre satışlarımız çok durgun. Belki arife günü hız kazanır. Komşularımızla rekabet halindeyiz. Bazıları sürümden kazanmak için fiyatı düşürüyor. Serbest piyasa bu ama ben öyle düşünmüyorum. Ankara, Konya, Eskişehir, Bursa,İstanbul’dan kaliteli mal getiriyorum, fiyatı neyse ona satarım. Her sezon kendine göre değişir. Okul sezonu eşofman, bayram sezonu da kendine göre satışları olur” satırlarına yer verdi.
PAZARIN EN YAŞLI ESNAFI: 90 YAŞINA KADAR BURADAYIM
Pazar yerinde tuhafiye sergisini başında ak çarıyla(tülbent) müşterisini bekleyen Türkşereflili Eda Koç tam 70 yaşında olduğunu söyledi. Genç pazarcı esnafına taş çıkarttığını iddia eden çalışkan kadın esnafımız Koç, eşim ölünce çocuklarıma bakmak, evimi geçindirmek için çalışmak zorunda kaldım. Okumam yazmam olmayınca ne yapsam diye düşündüm, pazarcılık yapmaya başladım. 20 yıldır pazara sergi açarım. Semt pazarlarına da giderim. Daha çocuklara yönelik, toka ve oyuncaklar satarım. Perpa’da sergi açmak güzel; yağmur yağış yok; semt pazarları ise oldukça hareketli geçiyor, dedi.
BABAANNEM OĞLANLARA MEKTUP YAZARSIN DİYEREK OKULA GÖNDERMEDİ
Eda Koç’a eski bayramları sorduk ama o dertli olduğu konudan söz etti. Koç: “ Eskiden bayramlarda gelen giden çoktu. Şimdi kimi tatile kimi parka koşuyor. Evlerde bayram hazırlıkları günlerce sürerdi. Ben bu bayram hiçbir hazırlık yapmadım. Eskiden birlik dirlik vardı. Babaannem, oğlanlara mektup yazarsın diye beni okula göndermedi, anamın babamın hiç sesi çıkmadı. Şimdi telefonla konuşuyorlar ama bizim yaş geçti” diyerek geçmişten söz etti.
GENÇLER BAYRAMI TERCİH ETMİYOR
Perpa pazaryerinden sonra uğradığımız mağazada alışveriş yapan gençlerle söyleştik. Gençler, bayram alışverişi için gelmediklerini bu mevsimde çok gereksinim duyulan yağmurluk almaya geldiklerini söylediler. Mağaza sahibi Aysel Çakmak, geçen senelerdeki bayram yoğunluğu yok çünkü genç kesim müşterimiz alışverişi bayram bırakmıyor. Daha önemlisi alışverişi daha rahat ve uygun zamanlarda yaparak bayram telaşıyla bir araya getirmiyor,dedi.
BAYRAMLIK ALMAK TARİHE Mİ KARIŞIYOR
Bayram gelince, vatandaşın akın akın bayramlık giysi almak için sıraya girdiği mağazalar tarihe karışıyor. Esnaflar ağız birliği etmişcesine , geçmişte bayramda hiçbir şey almasa kat kat çorap alan eski müşteri yok artık diyorlar. Genç mağaza sahibi Çakmak’da aynı fikirde, bayramlık giysi almak sanırım tarihe karışıyor. Eskiden mağazamız dolar taşardı. Yeni nesil o kadar çok giysi alıyor ki, bayramda bayramlık alma gereği hissetmiyor diye konuştu.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder