19 Şubat 2014 Çarşamba

Filmi çekilen kitaplar ilgi görüyor
30 bini aşan  kitaplığıyla zengin bir Halk Kütüphanesi’ne sahibiz

Polatlı Halk Kütüphanesi Müdiresi Aysel Uruk, Polatlı Halk Kütüphanesi’nde 30 binden fazla kitap olduğunu, kadınların erkeklerden daha fazla okuma alışkanlığı olduğunu vurgulayarak: “ Kadınlar daha çok aşk romanlarını tercih ediyor. Televizyon dizisi olan kitaplar ise aşırı ilgi görüyor, dedi.Polatlı Halk Kütüphanesi 1957 yılında bir otelin alt katında 545 kitapla kurulmuş. 1961 tarihli bir belgede ise kütüphane belediyenin üç büroluk yer şeklinde tahsis ettiği binaya geçmiş. Orada bir müdire bir hizmetli ile okurlarına hizmet götürmüş. Yine o dönemde anlatılanlara göre kütüphaneden kitap almak için ayda bir sıra gelirmiş. Sonra 1968 yılında bir Kütüphane Yapma ve Yaşattırma Derneği kuruluyor. Bu dernek, belediyeden yeni bir arsa tahsisi alıyor. Şu an ki binanın olduğu yerde1968 yılında inşaatın temeli atlıyor. 1974 yılına değin bütçe olmadığından bir çivi bile çakılamayan inşaat MEB’in katkısı ile 1980’de hizmete açılır. O günden bu yana Polatlı Halk Kütüphanesi bu mekânda hizmet verir.


KİTAPLAR ARASINDA GERÇEK BİR KİTAP DOSTU: URUK

 Yirmi yılını kitapların arasında geçirmiş gerçek bir kitap dostu olan Aysel Uruk Polatlı Kütüphanesi için önümüzdeki günlerde yapmayı planladığı çalışmaları ve okuyucuya ulaşmanın heyecanı içindeydi. Polatlı halkının birçok ilçeden daha fazla kitap okuması, dizisi çekilen kitaplara ilgi göstermesi bile bize heyecan verdi. Aysel Uruk’un her sorumuza içtenlikle cevap vermesi, tespitleri ve özellikle dijital kitap konusunda klasik kitabın ölmeyeceği konusunda sözleri bizi umutlandırdı.Röportaj bittiğinde kitapların ısıttığı ilkbahar havasındaki kütüphaneyi bırakıp sokağa çıktığımızda Polatlı’nın ustura gibi ayazını hissetmeden gazeteye doğru yürüdük. Aklımızda Aysel Uruk’un kitaba olan inancı ve umutlarıyla bir gün mutlaka bu şehirden güneşin yükseleceğini düşündük…

POLATLI HALK KÜTÜPHANESİ MÜDİRESİ AYSEL URUK:KİTAP ÖLÜMSÜZDÜR
Polatlı Halk Kütüphanesi Müdiresi Aysel Uruk Ankara’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimin tamamladıktan sonra 1989 yılında Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik bölümünü bitirdi. Yaklaşık 25 yıldır kütüphanecilik mesleğini yürütüyor. İki yıl önce Polatlı Halk Kütüphanesi’ne müdür olarak atandı. Polatlı Halk Kütüphanesi Müdiresi Aysel Uruk, Polatlı Halk Kütüphanesinde 30 bin kitaptan fazla  olduğunu, kadınların erkeklerden daha fazla okuma alışkanlığı olduğunu vurgulayarak: “ Kadınlar daha çok aşk romanlarını tercih ediyor. Televizyon dizisi olan kitaplar ise aşırı ilgi görüyor. Özellikle kadınlar bu konuda çok meraklı. Erkekler ise dışarıda oldukları ve meslek gurubu olarak esnaflık ya da çiftçilik yaptıkları için biraz uzak duruyorlar.”diyor.
 ŞABAN DEMİR: BİR GÜN MUTLAKA GÜNEŞ POLATLI’DAN DOĞACAK
 Karlı ve soğuk bir kış günü Polatlı Postası adına kütüphane Müdiresi Aysel Uruk’la röportaj yapmak için yola çıktığımızda bozkırın keskin ayazı yüzümüzü ustura gibi kesiyordu.
Röportajı beraber yaptığımız Polatlı Postası’nın usta röportajcısı Sevgi Yılmaz’la randevu saati konusunda anlaşmazlığımız paniğe dönüşürken, nihayet tam saat ikide Polatlı Halk Kütüphanesinin kapısını araladık. Yıllar önce daha çocukken birçok kitap okuduğum, merdivenlerini  çıktığım, kitapların arasında  sayfalarını çevirdiğim Yaşar Kemal’den, Nazım Hikmet’e; Orhan Kemal’den; John Steinbeck’e kadar birçok yazarla tanıştığım yerdeydim.
Röportaj öncesi konuğumuz Aysel Uruk hakkında bilgileri Sevgi Yılmaz’dan almak istedim.
Sevgi Yılmaz, herkes hakkında olduğu gibi Aysel Uruk için de adı gibi sevgi dolu kelimeler kullanarak “Çok hanımefendi ve bilgili bir bayan, çok zevkli ve neşeli bir röportaj olacağına eminim” dedi.
URUK: POLATLI BİRÇOK İLÇEDEN DAHA FAZLA OKUYOR
 Aysel Uruk’un yanına vardığımızda dört bir yanı kitaplarla kaplı, kitapların güneş gibi ısıttığı bir odada bizi güler yüzle karşıladı. Röportaj boyunca sorularımıza zaman zaman ürkek, zaman zaman da büyük bir iştahla cevap veriyor ve sürekli kitabın insanı nasıl geliştirdiğini anlatıyordu. Yirmi yılını kitapların arasında geçirmiş gerçek bir kitap dostu olan Aysel Uruk Polatlı Kütüphanesi için önümüzdeki günlerde yapmayı planladığı çalışmaları ve okuyucuya ulaşmanın heyecanı içindeydi.
Polatlı halkının birçok ilçeden daha fazla kitap okuması, dizisi çekilen kitaplara ilgi göstermesi bile bize heyecan verdi. Aysel Uruk’un her sorumuza içtenlikle cevap vermesi, tespitleri ve özellikle dijital kitap konusunda klasik kitabın ölmeyeceği konusunda sözleri bizi umutlandırdı. Röportaj bittiğinde kitapların ısıttığı ilkbahar havasındaki kütüphaneyi bırakıp sokağa çıktığımızda Polatlı’nın ustura gibi ayazını hissetmeden gazeteye doğru yürüdük. Aklımızda Aysel Uruk’un kitaba olan inancı ve umutlarıyla bir gün mutlaka bu şehirden güneşin yükseleceğini düşündük…

POLATLI’DA KİTAP İÇİN TEK ADRES HALK KÜTÜPHANESİDİR
Ben 20 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Birçok kütüphane gördüm. Okuyucu şehir kütüphanelerine sadece kitap almak  ve  çeşitli kültürel etkinliklerden faydalanmak için de geliyor.  Biz kütüphaneleri ders çalışmanın yanında  bilgi okuryazarlığı yönünde de bir araştırma merkezi olmasını istiyoruz. İnternet merkezleri de bunun bir göstergesidir. Bu konuda değişik kurslar veren kütüphanelerde var.
SİZCE POLATLI HALK KÜTÜPHANESİNİN ÖZELLİĞİ NEDİR?
İki yıllık gözlemlerim sonucunda Polatlı’da bayan ve kız öğrencilerin çok okuduğunu fark ettim. Okuyucularımızın neredeyse % 90’nını bayanlar oluşturuyor. Bu konuda erkeklerin neden bu kadar ilgisiz olduğunu çözmüş değilim. Bu konuyu sosyolojik açıdan incelemek gerek. Belki de erkeklerin dışarıda olması, meslek olarak esnaf ya da çiftçi olmaları bunu etkiliyor olabilir.
BAYAN OKURLAR GENELLİKLE HANGİ KİTAPLARLA İLGİLENİYOR?
Galiba bayan okuyucularımız genellikle aşk romanlarını tercih ediyor. Ama dikkatimi çeken başka bir noktada özellikle dizi filmi çekilen  romanlara gösterilen aşırı ilgi. Ben çok az okuyucunun bilimsel ve araştırma yönünde okuyucu olduğunu görüyorum. Mesela liseli öğrencilerimizi yetişkinlerle kıyaslayamam. Bu konuda o kadar karamsar değilim.Ödünç kitap alan okuyucu sayımız çok fazla. Bunları biz istatistiklerle değerlendiriyoruz. Okuma salonunu kullanan okuyucularımız ders çalışmak maksadıyla geliyorlar. Bu gelenlerin çoğu ya üniversiteye hazırlık ya da memurluk sınavı için geliyorlar. Onun dışında yukarıdaki salonumuzu kullanan okuyucularımız da var. Bunun dışında kitap almaya gelen öğrenci ya da yetişkinlerimiz kitapları ödünç alıp evlerinde okuyorlar.
FİLMİ ÇEKİLEN KİTAPLAR NEDEN İLGİ GÖRÜYOR?
Biz de en çok hangi kitaplar okunuyor, diye bir liste çıkardık. Dizi filmi çevrilen Yaprak Dökümü, Aşk-ı Memnu gibi filmi çekilen kitaplar birinci sırayı alıyor. Son zamanlarda kamu yararına olan televizyonculuk anlayışının dışında popüler kültüre dönük birtakım şeyler yapılıyor. Bunlar dizi olur, magazin olur… Şu anda Türkiye dizi yapan ve satan ülkelerin en başında geliyor. İşte o popüler kültür direk halka değil, direk tüketiciye yöneliktir. Bu diziler çoğunlukla evde olup başka bir işle uğraşmayanların dikkatini çekiyor.
NEDEN KÜTÜPHANELERDE YÜKSEK SESLE KONUŞULMAZ, ÇAY İÇİLMEZ?
  Kütüphaneleri daha çekici hale getirmek için neler yapabiliriz?
Bu dünyadaki bütün  kütüphanelerin sorunu. Tek amacımız kütüphanelerin yaşanılabilir, sıcak yerler olmasını sağlamaktır. Ailede okuma örneği görmemiş, okulda da öğretmenleri tarafından okumaya yönlendirilmemiş Türkçe ve Edebiyat öğretmenleri tarafından müfredatça veya kişisel gayretiyle çocuğa bir şey vermemişse okumayı kazandırmamışsak ve topluma yetişkin olarak dönmüş ise onlar tarafından okumaya yönlendirilmemiş üzerinden özel politikalar geliştirmeniz gerekir.
POLATLI KİTAP OKUYOR
Bence Polatlı özellikle başka ilçelere oranla daha fazla kitap okuyor diyebilirim. Belki kişisel gözlemlerim bilimsel olmayabilir ama bu anlamda buranın gerçek okuyucu profilini çıkartmak için iyi bir araştırma yapmak gerekiyor.  Bugün Polatlı Ankara’nın birkaç ilçesinin toplamından daha fazla okuyor. Bu istatistikî bir gerçektir. Ben bu gerçeği Polatlı’da zengin bir kitapevinin olmamasına bağlıyorum. Mesela Ankara’da çok büyük ve zengin çeşitleri olan kitapevleri var. Polatlı’da ise kitap için tek adres Halk Kütüphanesidir.
POLATLI HALK KÜTÜPHANESİNİN ZİYARETÇİSİ GİTTİKÇE ARTIYOR
Kütüphaneye kitap değiştirmek amacıyla 75’e yakın yetişkin gelirken çocuk bölümüne ise 30 kişi geliyor. Ayrıca günde ortalama 10-15 kişi ders çalışmak amacıyla geliyor. Kitap ödünç vermenin dışında herhangi bir üniversite öğrencisi aradığı kitabı ve araştırma konusu için de kütüphaneye gelebiliyor. Bu konuda ilgili arkadaşlarımız gereken yardımı yapıyor. Ayrıca internet merkezimizi de kullanan en az 10 öğrencimizde bulunuyor.
ESKİDEN KÜTÜPHANEYE İLGİ NASILDI?
Ben iki yıldır burada görev yapıyorum fakat daha önce Polatlı Halk Kütüphanesi’nin önünde uzun okuyucu sıraları oluştuğunu duydum. Sıranın caddeye kadar uzadığını ödev için gelen öğrencilerin çokluğu dile getiriliyor. Ama internet yaygınlaştıktan sonra kütüphanelerin baltalandığını söyleyebilirim. Hâlbuki internet bilgilerinin sonunda kaynak göstermediği için yanlış olabilir. Bu da bizim mesleki eleştirilerimiz arasında bulunmaktadır. Biz bunu Milli Eğitim politikaları içinde değerlendirilmesini istiyoruz. İnternetten ödev yapma ya da aramanın sakıncalarını veya yöntemleri konusunu çözmesi gerekiyor.
DİJİTAL KİTAPLAR GİDEREK YAYGINLAŞIYOR AMA KİTAP KOKUSU BAŞKA
Bu kütüphaneciliğe yeni bir boyut kazandırır mı?
E-Kütüphanenin faydalı kısımları var. Mesela engelliler, yaşlılar ve evinden çıkamayanlar için büyük kolaylık sağlıyor. Kütüphaneye ulaşamayan kitle için E- kütüphane yararlı olabilir. Fakat kitabı seviyorsanız, kitabın kokusunu ve dokusunu hissetmek açısından kitabın formatı tartışmasız ve kıyaslanmaksızın tercih edilir. Bir araştırmacı iseniz ve bilgiye çabuk ulaşıp kütüphaneye gelemiyorsanız E-kütüphanenin tartışmasız faydası var.
BU ANLAMDA KLASİK KİTABIN GELECEĞİNDEN UMUTLUYUM
Bence kitabın biçimsel anlamda taşınabilir olması kitabı ölümsüz kılar. Mesela yolculuklarda kitabı rahatlıkla taşıyabilir ve okuyabilirsiniz.
POLATLI KÜTÜPHANESİNDE 30 BİNİ AŞKIN KİTAP VAR
Kütüphanemizde 30 bin civarında kitap bulunuyor. Bunların içerisinde çok ayıklanacak kitabımız var. Ayrıca son bir ay içersinde kütüphanemize 8 bin civarında kitap kazandırdık. Genelde çok okunan kitaplarımız var. Kaybolmuş, yıpranmış birçok kitabımızı yenileyerek okuyucumuzun istediği kitaplara ağırlık verdik. Zaten koleksiyonumuzun neredeyse yarısından fazlasını romanlar oluşturuyor. Biz gene de araştırmaya dönük kitaplar almaya çalıştık. Umarız ki okuyucularımız tarafından beğenilir. Umut ediyorum bir iki aya kadar bu hizmete başlayacağız.
Siz bizden kütüphanenin tarihçesi hakkında röportaj yapalım deyince dağınık olan bilgileri, belgeler üzerinden öykü haline getirmeyi planladık.
POLATLI KÜTÜPHANESİNİN ESKİ ÇALIŞANLARINA ULAŞMAYA ÇALIŞTIK
Onun için Polatlı Kütüphanesinin eski çalışanlarına ulaşmaya çalıştık. Dosyalarımızı toparlayarak kaynak bilgilerin eşliğinde Belediye’den ve Bakanlık arşivinde bulunan bazı belgeleri araştırdık. Belge üzerinden gitmek ilk hedefimizdi çünkü Polatlı Halk Kütüphanesinin hikâyesi en doğru şekilde yazılmalıydı.Polatlı Halk Kütüphanesi 1957 yılında bir otelin alt katında 545 kitapla kurulmuş. 1961 tarihli bir belgede ise kütüphane belediyenin üç büroluk yer şeklinde tahsis ettiği binaya geçmiş. Orada bir müdire bir hizmetli ile okurlarına hizmet götürmüş. Yine o dönemde anlatılanlara göre kütüphaneden kitap almak için ayda bir sıra gelirmiş. Sonra 1968 yılında bir Kütüphane Yapma ve Yaşattırma Derneği kuruluyor. Bu dernek, belediyeden yeni bir arsa tahsisi alıyor. Şu an ki binanın olduğu yerde1968 yılında inşaatın temeli atlıyor. 1974 yılına değin bütçe olmadığından bir çivi bile çakılamayan inşaat MEB’in katkısı ile 1980’de hizmete açılır. O günden bu yana Polatlı Halk Kütüphanesi bu mekânda hizmet verir. Hatta kütüphane ile ilgili halkın zihninde yer eden anılara göre eskiden kütüphaneden kitap almak isteyenler caddeye taşan sıralar oluşturmuş.
UZUN SÜRE MÜDÜR OLARAK GÖREV YAPAN SUZAN AKYÜZ
Halk kütüphanesinde uzun süre müdür olarak görev yapan Suzan Akyüz ve çalışanlar çok önemli kütüphanecilik hizmeti vermişler. Kitap koleksiyonu muhtarlar aracılığı ile köylere ulaştırılmış. Bu kütüphanecilikte gerçekten profesyonel hizmet olarak kayıtlara geçmiş. Kütüphanenin hikâyesini derleyen
GÖREVE BAŞLADIĞINIZDA POLATLI HALK KÜTÜPHANESİ NASILDI?
 Göreve başlayınca kütüphanenin onarılması gereken bölümlerini tespit ettik. Bunun gereği olarak tadilatını yaptırmaya çalıştık. Biz verdiğimiz kütüphanecilik hizmetinin çok daha üstün ve güzel olmasını arzu ediyoruz. Bu yıl tadilatlarımızı halledersek önümüzde ki yıldan itibaren değişik projelerle okuyucularımıza ulaşacağız.
 YURT DIŞINDAKİ KÜTÜPHANELERİ İNCELİYORUZ
Bakanlığımızın paket programını kullanıyoruz. Fantastik bir kitap olan ‘Harry Potter’ okunuyorsa, ‘Ejderha Dövmeli Kız’ gibi çok aranan kitaplar için isim yazdıran öğrenciler çok oldu.  Polatlı Halk Kütüphanesine 8 bin yeni kitap eklendi.
Romalılarda hamam kültürü hijyenin dışında kitapların okunduğu fikirlerin tartışıldığı yerdi.
Elbette yurt dışındaki kütüphaneleri de inceliyoruz. Oradaki kütüphaneler de çok yüksek raflı bölümlerden oluşuyor. Avrupa’da klasik türde kütüphaneler olduğu gibi farklı hizmet anlayışına sahip olanlarda var. Örneğin İngiltere’de bir kütüphane rafına ulaşmak için merdivenle çıkıyorsunuz işkence gibi. Ama okuma oranlarına bakıyorsunuz çok fazla. Kütüphane ve kitabı çok seviyorlar. Bizim de okur sayımız artacaksa klasik kütüphaneleri devşirelim. Zaten bakanlık kütüphaneleri daha cazip hale getirmek için proje üretiyor. Standarda ulaşmak için araştırmalar yapıyor.
Polatlıların kütüphaneyi kullanma alışkanlığından memnun musunuz? Yeterli mi?
120.000 nüfuslu bir şehirde okuma oranı günde 75 veya 100 okuyucu yeterli değil elbette  fakat  bu rakam dönem dönem değişiyor son günlerde çok fazla kitaba talep var.Kütüphane kapısında bir dönem okur sırası olduğu dönemler olmuş. Ama şimdi yok. Fakat bu okurun az olduğu anlamına da gelmez. Diğer bir anlamda kişilerin bireysel kütüphanesi oldu. Hiç kütüphaneye gitmeden kendi olanakları ile kitap okurluğunu sürdürenler var.o

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder