3 Eylül 2013 Salı

Araik Dağının  güneşinde yıkanan Gümüşkonak

Özdamar: Gümüşkonak’ın çobanından bile ressam çıkıyor!

 Anadolu’nun ortasında yükselen yıldızı ile Gümüşkonak Araik Dağlarının dibinde çalışkan insanların yaşadığı  bir yerleşim.

  Gümüşkonak Festivali’nden sonra Belde Belediyesi Başkanı Gülvezir Özdamar, şenliğe gelerek   kendilerini yanı bırakmayan ressamları ve seslerini duyurabilmeyi sağlayan basın mensunlarını köylerindeki tarihi ve doğal güzellikleri göstermek üzere bir gezintiye çıkardı. Ressamlar ve basın mensupları  Gümüşkonak köyü’nün eski taş evlerini ve muhteşem doğa yürüyüşünü çok beğendikleri  ve Başkan Özdamar’a teşekkür ettikleri ifade edildi.
Güneşin bir başka gün yüzüne vurduğu Günyüzü’ne bağlı  gümüş gibi parlayan Gümüşkonak’ta  vadiler, ovalar yemyeşil,  suyu bol ve  Ahmet Kutsi Tecer’in dediği gibi ‘Orda bir köy var uzakta gitmesek de görmesek de bizim köyümüzdür’ dedirtiyor. Gümüşkonak’ta gerçekleşen  festival sırasında Gümüşkonak Beldesi Belediye Başkanı Gülvezir Özdamar, yörenin  insan zenginliğini dile getirirken “Gümüşkonak’ın çobanından bile ressam çıkıyor!” benzetmesi Çoban Ressam Süleyman Şahin’i çok memnun etti.








POLATLI’DA YAŞARKEN  EVLERİN DUVARLARI TABLOM OLDU
Çoban Ressam Süleyman Şahin: “ Ben  eski adıyla Sürez, yeni adıyla Beyyayla Köyü’nde doğdum. Köyümde çoban olarak gezerken çiçeklerin sarı rengine aşıktım adeta. Araik  Dağına bakarak  resimler çizdim. Polatlı’da  evlerin duvarlarını rengarenk boyadım. Ankara’da çobanlık yaparken keşfedildim. Çoban ressam olarak tanınmaktan gurur duyuyorum. Burada  ressam arkadaşlarımla birlikte yöremin insanlarıyla beraberiz. Günyüzü’nün güneşini, Gümüşkonak’ın  manzarasını tuvalime taşımaktan ayrıca  çok keyif alıyorum” dedi.
GÜMÜŞKONAKLI FERİDE KARADAĞ MANİLERLE HAYATINI ANLATTI
Gümüşkonak Köyü’nü ressamlarla birlikte gezerken eski taş bir evin önünde batmakta olan güneşi seyreden yaşlı kadınla merhabalaştık. Halini hatırını sorduk, adının Feride Karadağ olduğunu öğrendiğimiz yaşlı kadın bize manilerle hoş geldin dedi.
FERİDE KARADAĞ’DAN MANİSİ
 “Kuzu oldum süte doyamadım.
 Toklu oldum ota doyamadım
 Azıcık ikindi güneşi verdin
Elimden aldın ona da doymadım! “76 yaşındaki Feride Karadağ, köyünün taş evlerden oluşan eski dokusunu çok sevdiğini, sizin gibi  turistler gelir, buraları  merakla  gezer fotoğraf çekerler, diye anlattı. Karadağ, çok erken yaşta eşimi kaybettim ve çocuklarımı binbir çileyle büyütürken çok zorluk çektim, diye dert yandı. Biz onu  geçmiş ve gelecek arasında köprü kurduğu hayalleriyle baş başa bırakarak yolumuza devam ettik.
  FESTİVALDE LEZZETLİ GÖZLEMELERİN BACILARI…
Gümüşkonak Festivalinin  göz ağartmayan ve yüz ağartan  lezzet durağında köyün  maharetli bacıları Güner Bilgiç, Sibel Kabakçı, Nuran Meydan, Kezban Bingöl, Döndü Sülük, Sema Çınar  içli gözlemeleriyle ilgi odağı oldular. Gümüşkonak Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdülvehap Özen, köyümüzün kadınları  mükemmel  aşçılıkları dışında aniden  gelen konukları için beş dakikada sofrayı donatmalarıyla memlekete nam salmışlar. Ayrıca  geleneksel mutfağımızda diğer yörelerden farklı olarak su böreğimiz çok ünlüdür, bilgisini verdi.
RESSAMLARIN ÇEVRESİNİ ÇOCUKLAR SARDI
Gümüşkonak  Festivaline   Türkiye’de isim yapmış dünya çapında sanatıyla tanınan  Çoban Ressam Süleyman Şahin, Ressam  Bayro, Mehmet Yaşar, Afet Baran, Emine Öztürk, Filiz Eren, Gülay Tınaztepe, Neriman Aydın, Demet Adalı, Nihal Göl katıldı. Ressamlar  resim yapmak her derdi sıkıntıyı unutturuyor ve stres dağıtıyor şeklinde   resim sanatı hakkında bilgi verdiler. Gümüşkonak Köyü’nde resmi merak eden çocuklar, ressamların etrafında bir hale oluşturdular. Sorular sordular. Köyden bir genç ressamlardan,  sevdiği kızın portresini çizmelerini istedi. Ressamlar ise kendilerini izleyen çocuklara  resim yapmaları için  yardımcı oldular. Çocuklardan Gülbeyaz ve Zeliha Taşar, Abdullah ve Talha Bilgiç şenliğe ressamların geleceğini duyunca çok heyecanlandık, biz de resim yapmayı çok seviyoruz derken objektiflerimize poz vermekten de çok memnun oldular.
GÜMÜŞKONAK’TA TAŞ EVLER  GEÇMİŞTEN BUGÜNE  KÖPRÜ
Köy içinde gerçekleşen gezimizde tarihi taş evler adeta dile gelip geçmişi anlatıyordu. Evlerin  taş dokusu geçmişten bugüne çok canlı  korunmuş. Bir yanda içinde yaşayan yaşlı  insanlar, bir yanda onları merakla izleyen ve fotoğraf çeken  gazeteciler. Onlar bu evlerin içinde  her zaman olduğu gibi günü yaşarken,  yıllara meydan okuyan devasa taşlar, modern mimariye kafa tutuyordu biz taş gibi buradayız dercesine. Gümüşkonak’ta o akşam üstü taş evlerin arasında  hayalet gibi gezinmek, kapısından, penceresinden sarmaşık gibi sarkarak akşamı selamlamak anlatılmaz yaşanır. Ayrıca,  göletleri,  eski hamamı, sulak alanları, ekili tarlaları, cevizleri, almaları, erikleriyle yeşilin içinde Özgür Özdamar’ın rehberliğinde kayboldukça keyiflenen gezi grubumuz  coştukça türküler söyledi, halay çekti, yoruldukça suların içine girerek dinlendi. Yörenin insanı bizi  dikkatle izlerken canı günülden selamdılar… Muhteşem bir gündü. Uzağa gitmeye gerek yok gün  Gümüşkonak’ta yaşanır!

TIRPANLA YONCA BİÇEN ŞİMŞEK’LER
Gümüşkonak’ta   doğa gezimiz  göğe uzanan kavaklar arasından, böğürtlenlere uzandı bir eski değirmen yıkıntısından dinlenmek üzere oturduk. Orada yoncayı tırpanla biçen yaşlı bir karı-kocaya rastladık. Gülhan ve Süleyman Şimşek  çok samimi karşıladı gezi gurubunu.Hoşgeldiniz diyerek  nereden geldiğimizi sordular. Ressamlara  bakarak bizim belediye başkanını eşi Hidayet Özdamar’da resim çizer biz de onu takdir ederiz diye anlattılar.
Süleyman  ve Gülhan Şimşek 60 yaşında olduklarını ve doğduğumuz günden bugüne biz böyle  doğanın koynunda yaşayarak ömür geçirdiklerini ifade ettiler. Bizim guruptan Malatyalı Ressam  Mehmet  Yaşar  tırpanı aldı eline başladı yona biçmeye. Öyle kolay sanmayın yonca biçmeyi; tırpan şeytanın elinde oyuncakmış her zaman.
  ETKİNLİĞE KATKIMDAN DOLAYI TABLO HEDİYE EDİLDİ
 Bu arada Gümüşkonak  Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdülvehap Özen: “Etkinliğimize basın mensuplarımızdan Sevgi Yılmaz’ın aracılığıyla yöremizin insanı Beyyayla köyünden Çoban Ressam Süleyman Şahin ile irtibat kurduk. Türkiye ve Dünya çapında yaklaşık 100 sergiye sahip olan sanatçımız Çoban Ressamın buraya kadar gelmeleri bizleri onurlandırdı. Ankara’daki diğer ressam arkadaşlarında buraya gelip bize destek olmalarından dolayı teşekkür ediyoruz bir kez daha. Sevgi Yılmaz’a ressamlarla iletişim kurmamız konusunda  katkısından dolayı bir tablo hediye edildi ”şeklinde konuştu.
BU TABLOYA LAYIK OLMAK  EN ÖNEMLİ FARKINDALIK


  Gümüşkonak’ta Milletvekili ,Kaymakam, Belediye Başkanından sonra bir basın mensubu olarak bana bu güzel tabloyu hediye eden Ressam Bayro ve  Çoban Ressam Süleyman Şahin’e çok teşekkür ediyorum. Diğer ressam arkadaşlara da   festivalde farkındalık yaratan  canlı resim performansına katıldıkları için teşekkür ederim.Ve tüm Gümüşkonaklılara  ve o gün festivale emek veren  köy halkına, uzaktan yakından gelen konuklara  şahsım adına çok teşekkür ediyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder