3 Eylül 2013 Salı

Gümüşkonak festivali ve köy gezisi muhteşemdi

Polatlı Gümüşkonaklılar Kültür ve Dayanışma  Derneği tarafından geleneksel hale getirilen  buluşmanın bu yıl 4.sü Ak Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can, Günyüzü Kaymakamı Akın Karagöz, Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, Gümüşkonak Belediye Başkanı Gülvezir Özdamar, Ak Parti Polatlı İlçe  Teşkilatı, MHP Polatlı İlçe Başkanı ve Belediye Başkan  Adayı Mürsel Yıldızkaya ve Teşkilatı , CHP Eskişehir İl Teşkilatı İl genel ve Belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri ve basın mensuplarının katılımıyla Gümüşkonak Köyü’nde(Yörme) gerçekleşti. Festival  tadında başlayan  kültür ve dayanışma günü öğleden sonra saat 15:00’de Gümüşkonak Meydanında Odunpazarı Mehteran Bölüğü gösterisi ile başladı. Gümüşkonaklılar Derneği Başkanı Abdülvehap Özen, Polatlı Gümüşkonaklılar derneği ve  yönetim kurulumuz Orhan Dumlupınar, Yüksel Subaşı, Osman Hisar, Talat Doğruer, Hüseyin Araç, İlyas Akarsel ile  birlikte gerçekleştiriyoruz. Festivalimizi başka bir kurum ve kuruluştan her hangi bir destek almadan gerçekleştirmenin memnuniyetini yaşıyoruz, açıklamasında bulundu. Özen:“Etkinliğimize basın mensuplarımızdan Sevgi Yılmaz’ın aracılığıyla yöremizin insanı Beyyayla köyünden Çoban Ressam Süleyman Şahin ile irtibat kurduk. Türkiye ve Dünya çapında yaklaşık 100 sergiye sahip olan sanatçımız Çoban Ressamın buraya kadar gelmeleri bizleri onurlandırdı. Ankara’daki diğer ressam arkadaşlarında buraya gelip bize destek olmalarından dolayı teşekkür ediyorum”dedi.
Şenliğin sürprizi Çoban ressam manzarasını Gümüşkonak’tan aldı

 Gümüşkonak Şenliğinde  Çoban Ressam yöresinde  canlı performans gerçekleştirdi.








 ÖZEN: ESKİŞEHİR’DE DE DERNEĞİMİZİ KURDUK
Polatlı Gümüşkonaklılar Derneği Başkanı, Abdülvahap Özen,  festival  tüm heyecan coşkusuyla devam ederken gazetemize verdiği demeçte , festival hakkında şu bilgileri verdi. Özen: “ Derneğimiz beşinci yılında amacımız ise tamamen yöre insanının hizmetine açık. İnsanımıza hastalığında, eğitiminde, yokluğunda yardımcı olmak için çalışıyoruz. Allah’ın izniyle ve siz basın mensuplarının desteğiyle belli bir noktaya geldik. Şimdi de köyümüzde bir program düzenlemekteyiz. Eskişehir’de de Gümüşkonaklılar derneğini kurduk. Yönetim kurulumuzda Orhan Dumlupınar, Yüksel Subaşı, Osman Hisar, Talat Doğruer, Hüseyin Araç, İlyas Akarsel’den oluşuyor. Bu programımızı Polatlı Gümüşkonaklılar derneği olarak yapıyoruz. Yeni Büyükşehir yasasıyla bizimle birlikte bir kasabamız daha var Kayakent Kasabası var. Bunlar kalkmış olacak, tamamen Eskişehir Büyükşehir Belediyesine gireceğiz. Artık Gümüşkonak ve Kayakent kasabalarımız, Günyüzünün bir mahallesi olacak. Beldemizinin nufusu Belediyelik haliyle 3 bin civarındaydı. Şu anda 900 civarında nüfusumuz var”diye  bilgi verdi.
BÜTÜN SİYASİ PARTİLERİMİZİ DAVET ETTİK
Polatlı Gümüşkonaklılar Derneği Başkanı, Abdülvahap Özen, festivalde siyasi davet listesini geniş katılımlı ve  geniş yelpazede düşündük. Bu programımızda Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı, yöremizin insanı Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Polatlı’daki siyasi Parti temsilcileri, Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik,GümüşKonak Belediye Başkanı Gülvezir Özdamar, MHP Polatlı ilçe Başkanı ve Belediye Başkan adayı Mürsel Yıldızkaya, tüm sivil toplum örgütlerimize ve basın mensuplarımızıza davet verdik. Polatlı medyasının yanında Eskişehir medyasına davet ettik. Polatlı medyasından destek gördük ve görüyoruz. Bizim için buralara kadar gelip sesimizi duyurdukları için teşekkür ediyorum”şeklinde konuştu.
ÇELİK:  GÜMÜŞKONAK VEYA POLATLI BAĞLARIMIZ HEP AYNI
4.sü gerçekleşen Gümüşkonak Festivali’nde bir konuşma yapan  Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, “uzaktan  ve yakından Gümüşkonak’a gelerek teşrif etmiş bulunan misafirler, bizleri bağrınıza basışınızdan bu güzel davetinizden dolayı teşekkür ediyorum. 26 ağustos’u, 30 ağustos zafer Bayramını geride bıraktık. 26 ağustos bizim Anadolu’yu Türk vatanı kabul edişimizin yıl dönümü. Malazgirtte başlayan şahlanış, Sakarya ve daha batısına kadar tüm Anadolu’ya yayıldı. Bizleri Müslüman insanlar olarak bir araya geldik. Allah’ımıza şükrediyoruz. Sakarya’nın batısındaki doğusundaki kuzeyindeki ve güneyindeki topraklarla biz bir bütünüz. Aynı kültürdeniz. O bakımdan Gümüş konak’ın Eskişehir’e bağlı olması, Polatlı ile bağlarını koparmayacaktır.
  BAŞKAN ÇELİK: ALLAH İZİN VERİRSE  ÖNÜMÜZDEKİ YIL PİKNİĞİ BİZ YAPACAĞIZ
 Çelik, şu an Polatlı’daymış gibi konuşuyoruz. Bu güne kadar şehircilikte ve siyasette insan her şeyi yapılıyordu. Artık siyasette bu coğrafyadakiler artık siyasetin, işin merkezine İnsanı almak zorundalar. Bu sayede birliğimiz ve beraberliğimiz devam ediyor ve devam edecektir. Burası uzak kalsa da biz buraya gelip gitmeye devam edeceğiz. Yardımlarımızı, desteklerimizi devam ettireceğiz. Allah izin verirse seneye bu pikniğin düzenlenmesini Polatlı Belediyesi üstlenecektir” sözünü verdi.
BAŞKAN GÜLVEZİR: BELDEMİZDE OKUR YAZAR ORANI YÜKSEK
Eskişehir Gümüşkonak Belediye Başkanı Gülvezir Özdamar, “ 1948 doğumluyum, asıl işim inşaat Mühendisi ve müteahhitim. Gümüşkonakta 2. Dönem Belediye Başkanıyım. Yeni yerel yönetimler yasasında buraların resmi belediye unvanı yok oluyor. Buralarda modern sulama ve tarımsal kalkınma kooperatiflerimiz var ve  Polatlı Gümüşkonaklılar derneği, Cami ve Okul yaptırma ve yaşatma derneğimiz var. Gümüşkonak kancalarını salmış, yok olmamak için Gümüşkonak mahallesi olsa da kendisini merkez mahalle olarak hazırlamıştır. Beldemizde okur yazar oranı da yüksektir. Yılda bir iki defa bir araya gelmek için Gurbetteki Gümüşkonaklılar burada bir araya gelmek için böyle bir program düzenleniyor.
BAŞKAN: FESTİVALİ  POLATLI GÜMÜŞKONAKLILAR DERNEĞİMİZ HAZIRLADI
Belde Başkanı  Gülvezir Özdamar, “Geleneksel festival korteji ve programı  4. olarak yapılıyor. Daha önce Belediyemizin de zaman zaman düzenlediği etkinlikler oluyordu. Gümüşkonak’ta şu an bin civarında nufus var iken bu rakam Polatlı, Eskişehir, Ankara ve Sivrihisar ile birlikte 10 bini buluyor.  Beldemizin, modern Tarım ve iti eğitim alt yapısı var.  beldemiz için bu gün  çok güzel bir festival etkinliği oldu. Herkesin bir araya gelmesi açısından  iyi oldu. Bundan dolayı  Polatlı Gümüşkonaklılar derneğine teşekkür ediyorum
ÇOBAN RESSAM KENDİ KÖYÜNÜ YENİDEN KEŞFETTİ
 Gümüşkonak  Festivaline   Türkiye’de isim yapmış dünya çapında sanatıyla tanınan  ve  eski adıyla Günyüzü –Sürez’li(Beyyayla)Çoban Ressam Süleyman Şahin ve ressamlar katıldı.Şahin: “ Ben Günyüzü’nün Beyyayla köyünde doğdum, büyüdüm. Kırsal topraklar ve buranın sarı tonları hayatımda beni çok etkilemiştir. Daha önceleri sürekli bu coğrafyaya gelip buralarda çalışırdım. Eski köy çeşmeleri, kırlar, peyzajlar, sokak araları gibi konularda kendi yöremden binlerce resim yapmışımdır. Mersin’de çalışıyordum Abdülvehap bey   Gümüşkonaklılar derneğinin böyle bir etkinliği var gelir misiniz denildi.  Kendi memleketim olması dolayısıyla hemen geldim. Benimle birlikte diğer Ressam arkadaşlarımda  beni kırmadılar ve geldiler.Bursa’dan Ressam  Bayro ve diğer sanatçı arkadaşlarım Mehmet Yaşar, Afet Baran, Emine Öztürk, Filiz Eren, Gülay Tınaztepe, Neriman Aydın, Demet Adalı, Nihal Göl’de  geldiler. Daha da gelmek isteyen arkadaşlarımız katılmak istiyordu; ama İstanbul’da sergi vardı. Abdülvahap Beyle ilk kez tanıştık; ama çok sıcak bir insan olduğundan anlaştık. Burada bir festival olması ve ressamlarımızın da buraya gelip çalışması çok güzel oldu” diyerek hislerini ifade etti.
 RESSAM BAYRO:BU GÜZEL BELDEDE ÇALIŞMA YAPMAKTAN MEMNUNUM
Ressam Bayro, “Bursa’dan geldim ve buraları çok beğendim. Çoban Ressamla kırk yıllık dostuz.Buraların biz ressamlar için çok muhteşem bir kaynak olduğunu gördük. Böyle güzel bir belde de resim çalışması yapmaktan çok memnunuz, dedi.
MEHTER BAŞI: OSMANLI’DAN   ‘GAFİL NE BİLİR’MARŞI KALDI
Festivale katılan Mehter Takımında Mehter Başı Ergün Elibaş, “Odunpazarı Belediyesi’nin mehter topluluğu 2006 yılında 3 katlı olarak kuruldu. Bu üç kat mehter topluluğumuz; amatör, yarı usta ve profesyonel şekilde oluşuyor. Odunpazarı Belediyesi Mehter Topluluğu kendisini yetiştirdi ve kurumsallaştı. Odun Pazarı Belediye Başkanımız Burhan Sakallı ve Belediye Başkan Yardımcısı  Mehmet Kepez’in aracılığıyla buraya geldik. Gümüşkonak’ta olmaktan çok mutluyuz. Topluluğumuzda farklı meslek gruplarından arkadaşlarımız bulunuyor”diye belirtti
MEHTER TAKIMI GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANIR
Elibaş, “Mehter Topluluğu Tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Mehteran Türkiye’de Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra ki dönemde 1940’lı yıllarda yasaklanmış bir törendir. Daha sonra Demokrat Parti döneminde tekrar serbest bırakılmış. Bizim çaldığımız marşlar daha çok kahramanlık marşlarıdır.
OSMANLI DÖNEMİNE AİT MARŞLAR GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYI BEKLİYOR
Mehter başı Elibol, Osmanlı dönemine ait marşlar, arşivlerde ve hala gün yüzüne çıkarılmamış durumda. Elimizde sadece Osmanlı dönemine ait ‘Gafil Ne bilir’ isimli bir marşımız var.
POLATLI’DA  FESTİVALDE  İLK  ÜÇE GİREN MARŞLARI  BİZ ÇALDIK
Elibol, dört yıl önce Türkiye genelinde Polatlı Belediyesi Kahramanlık türküleri yarışması düzenlendi. Orada ilk 3’e giren marşlardan birini Odunpazarı Belediyesi olarak bizler seslendirmiştik. Çok önemli bir yarışmaydı. Ayrıca halk konserleri de verildi bizden önce, diye Polatlı’da festivale katılmanın memnuniyetini de bizim aracılığımızla dile getirdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder