12 Eylül 2013 Perşembe

Cumhuriyet Meydanı’da  genç müzisyen ESAT CAN ŞEN'DEN ney dinletisi

Yüksel ve Beyoğlu gibi Cumhuriyet Meydanı sokak müzisyenleriyle şenlenebilir

 Önceki akşamüstü Cumhuriyet Meydanında  Esat Can Şen ney dinletisi çevresindekileri  hem şaşırttı hem de çok hoşuna gitti. Esat Can Şen, Polatlı Lisesi öğrencisi, müziğe  olan merakı ve  özellikle ney çalmaya olan hevesle Ney çalmayı  evde kendi kendine öğrenmiş. Cumhuriyet Meydanı yaşlı genç pek çok vatandaşın  günün yorgunluğunu attığı açık alanlarımızdan. Banklara oturup neyini üfleyerek  orada bulunan halkı neyin içli ve hüzünlü tınısıyla dinlendirmeyi amaçladığını ifade eden  Genç müzisyen Esat Can Şen, Polatlı-Cumhuriyet Meydanı neden bir Ankara-Yüksel Caddesi ya da Beyoğlu’nda olduğu gibi sokak müzisyenleriyle dolup taşmasın, dedi.

CUMHURİYET MEYDANI  MÜZİK SESLERİNE ALIŞSIN
Esat Can Şen, Ankara’da Yüksel Caddesi’ne, İstanbul’da Beyoğlu’na sokak müzisyenleri çok renkli ve farkındalık katıyor.İnsanlar  bir yandan dinlenirken bir yandan da  müzikle ruhen doyuyor. Polatlı’da bu neden olmasın diye düşünerek bugün ve bundan sonra Cumhuriyet Meydanı’nda ney üfleyeceğim, şeklinde konuştu.
DÜNYADA SOKAK ÇALGICILARI  BİZDE ZALİM AYI OYNATICILARI
Dünyada yıllar önce  Lizst, Brahms, Bartok, Kodaly ve Çigan müziği çalan sokak kemancısı olarak ünlenmişti. Daha öncesi, sokakta müzik kavramımı şekillendiren anılar içinde bol bol davul zurna ve hatta tefle ayı oynatan zalim adamlar  vardı. Davul zurnayı hâlâ çok severiz ama ayı oynatma huyumuzdan vazgeçtik. Köylerde  para karşılığı ayı oynatıcıları bulduğu meydanı değerlendirirdi.
ZAMAN İÇİNDE SOKAK ÇALGICILARI ÇOĞALDI
 Brahms’ın Macar Dansları’nı bestelediğini, Lizst’in bir Çingene kızına âşık olup da ünlü Çigan keman sololarını yazdığını öğrendik. Zaman içinde ülkemizde de yaygınlaştı sokak çalgıcıları. Bir şekilde mikrofonlu sistem kurup sanat müziği söyleyen görme engelli gruplar, metroda kanun çalanlar, İstiklâl’de Güney Amerikalı gruplar, rastalı reggae’ciler ve hatta Kadıköy Çarşı’da kemancılar Yüksel’de gitar çalan gençleri, raks eden küçük Roman kızları görür olduk.Polatlı’da da bundan sonra  Esat Can Şen gibi ney üfleyen genç müzisyenleri göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder