17 Eylül 2013 Salı

 Polatlı’da soğan yine hayal kırıklığı yarattı
 TİMUR ÖZGÖNÜL İLK SOĞAN  SOYUM  TESİSİNİ POLATLI'DA AÇTI

Polatlı’nın Buğday, pancar gibi sembol olmuş yegane tarım ürünlerinden biri de şüphesiz soğandır. Polatlı tarımında markalaşmış ve ilçenin temel tarım ürünleri arasında yer alan soğanın hasat döneminin gelmesiyle tarladan toplanan soğanlar, Polatlı Ticaret Borsasına getirilerek  depolama ve soyma işleminden geçiyor. Tarladan sofralarımıza kadar gelen, Türkiye genelinde Polatlı’nın temel tarım ürünü olan soğanı hasat zamanını müteakip Borsaya gelişini Polatlı Postası ekibi olarak takip ettik. Soğan piyasasının durumu, üretimi ve üreticinin kazancı veya kaybını görüşerek Polatlı kamuoyunu aydınlatmak için Borsada soğan depolama ve soyma işlerini yürüten TRK Agro Tarım Ürünleri San.ve Tic. LTD. ŞTİ adına Timur Özgönül ile röportaj gerçekleştirdik. Özgönül, röportajımızda gazetemize özel soğan üretimi ve sofralarımıza kadar gelişi sürecinde önemli bilgiler paylaştı. Bu noktada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Timur Özgönül, Polatlı’ya dair bazı müjdeler de verdi. Şirket sahibi Timur Özgönül ile röportajımıza başlarken ilk olarak kendisinden özgeçmişi bilgisini aldık. Özgönül, “TRK Agro Tarım Ürünleri San.ve Tic. LTD. ŞTİ’nin sahibi Timur Özgönül, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Polatlı-Şıhahmetli Köyü’nde kendi aile arazimizde çiftçilik yapmaya başladım. Polatlı’da  Yeni Zahire Borsasında kendi aile şirketimi kurarak soğan üretimi ve pazarlama üzerine yoğunlaştım.
 ÜRETİCİ SOĞANDAN DERTLİ
Üretim kapasitemiz soğan fiyatıyla doğrudan alakalı. Fiyat düşük olunca fabrikalar soğan istiyor. Ama soğan fiyatları yüksek olunca iç pazarda fabrikalarda talep olmuyor. Soğan fiyatları  bu yıl oldukça durgun. Soğan fiyatları tabana vurmuş durumda. Köylü perişan. Soğan  maliyeti 23 kuruş,  satışı 25 kuruş. Soğan üreticisi zor durumda ve çok zararda. İşçi parasını  ödemek için zararına malını satıyor. Üretim fazlalığından dolayı soğanda bilinçsiz üretim var. Geçen yıl ocak ayında  soğan 70 kuruşa çıkınca üretim sahası büyüdü. Köylü ekim  hazırlığına giriyor.Geçen yıl soğan para edince gelecek yılda  kar getireceği düşüncesiyle herkes soğan ekiyor. Bu ad arz talep meselesi. Talep  fazla olursa üretim çok olur.
KÖYLÜYÜ BİLİNÇLİ ÜRETİME YÖNLENDİRİLMELİ
 Bizim ülkemizde  bilinçli üretime yönlendirebilme adına güçlü bir mekanizma  yetersiz.Bunu kim yapar diye düşünürsek Ziraat Odaları köylüyü üretim sahasında bu şekilde yönlendirebilir. Biz dondurulmuş gıda üreten firmalarla çalıştığımız için şu  anda kırmızı salçalık(Kapya) biber 80-90 kuruşluk biber bile 20 kuruşa düştü. Köylü zararına mal satıyor. Taze fasulye 45-50 kuruş. Çiftçinin bütün ürünleri satışında bir sıkıntısı var. İhracatımız yok.
KOMŞU ÜLKELER, İHRACATI SINIRLIYOR
Şu anda sebze-meyvede hiçbir komşu ülkeye ihracatımız yok. İç piyasada bu kadar mal tüketilemeyeceğine göre ister istemez köylü zarar ediyor. Malların birazı da çöpe gidiyor. Bu zarar  Polatlı’da nasıl giderilebilir. Polatlı Ziraat Odası köy köy gezerek  köylüyü başka ürünlere kanalize edebilirler.
DEVLET, KÖYLÜYÜ ÜRÜN EKİM KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRMESİ LAZIM
Köylünün ne kadar ürün ekimi yapacağı o kadar zor değil. Polatlı’da tohum satan 5-6 tane firma var. Bu firmalarda tohum satışlarını gün yüzüne çıkararak, ne kadar soğan veya başka bir ürün ekimi olacağına karar verilir.  Üretim sahalarının bilgisi ile köylü ihtiyaç olan ürüne yönlendirilir. Maalesef Ziraat Odaları, tarımı temsil eden hiçbir kuruluş bu konuda  şimdiye kadar disipline olamadı.
POLATLI’DA İLK KEZ  ‘SOĞAN SOYUM TESİSİ’ KURDUK
Tarım Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma  hibesinden faydalanarak Polatlı için geçen yıl ilk kez ‘Soğan Soyum Tesisi’ kurduk. Bu yıl soğan hasadının başlamasıyla soyum işine başlıyoruz. Polatlı’da şu anda  benzeri bir tesis yok ve biz ilk defa geçen  Soğan Soyum Tesisini kurduk. Makine tamamen teknolojik bir alet. Soğanı yüksek hava basıncıyla 10 Bar havayla el değmeden soyuyor. Soğanın  nasır kısmı dediğimiz kök ve baş kısmını matkaplı bıçak sistemiyle kesip, yanlardan kabuğa yüksek hava vererek soğanı soyuyor.  Biz soyulmuş soğanları direkt Sanayiye dondurulmuş  gıda üreten firmalara gönderiyoruz. Onlar soyulmuş  soğanı altışar veya on çarpı on ölçülerinde küp şeker şeklinde doğrayıp  şoklayarak  % 80 ihraç ediliyor.
TÜRKİYE ÇAPINDA ÇALIŞIYORUZ
Özgönül, “Soğan Soyum Tesisi Türkiye çapında çalışıyor. Tüm şehirlerde dondurulmuş gıda üreten tüm firmalara Polatlı’da soyulmuş soğan gönderiyoruz. Firmalarda küp şeker şeklinde doğrayıp şoklayarak hem iç piyasaya hem ihracata gönderiyorlar” dedi.
 TÜRKİYE’DE SOYULMUŞ SOĞAN İLK AŞAMASINDA
Timur Özgönül, Türkiye’de soyulmuş soğan  kullanımı Türk mutfağında çok yeni. Bizim mutfaklarımızda annelerimiz ve eşlerimiz, soğan soymaya alışmış. Kadınlarımız illa ki kendi eliyle alacak, soyacak, göz pınarlarından bir iki gözyaşı dökecek ondan sonradır ki soğanı doğrayıp tencerede kavurup yemeğini pişirecek. Avrupa mutfağında ise  hazır yemek kültürü ve fastfoodlar  alışkanlık olmuş.
SOYULMUŞ SOĞANA ALIŞMAK: ARZ TALEP MESELESİ
Bu piyasada soyulmuş soğana alışma arz talep meselesi. Avrupalı kadınlar, buzdolabından  hazır donmuş soğanı buzdolabından çıkarıp ne kadar ihtiyacı varsa  bir iki kaşıkla yemeğini pişirir.
POLATLI’YA SOĞAN SOYMA VE DOĞRAMA FABRİKASI ÇOK YAKIŞACAK
Timur Özgönül, bizim hedeflerimiz  arasında  OSB’de fabrikasyona çevirmek yatıyor. Türkiye genelinde dondurulmuş gıda fabrikalarına gönderiyoruz ama  bizim hedefimiz önümüzdeki iki veya üç  yıl içinde Polatlı Organize Sanayi içerisinde dondurulmuş ürün üreten tesislerimizi kurmak. Amacımızı gerçekleştirdiğimizde hem Polatlı için hem Türkiye için çok önemli bir yatırım olacağını düşünüyorum özellikle ilçemiz için. Şimdi üretim kapasitemiz talebe bağlı. Fabrikamızı kurduğumuzda hem Polatlı için de hem de yurt içi ve yurt dışında talebe göre kapasitemizi artırabiliriz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder