9 Eylül 2013 Pazartesi

YAVUZ DİNGEÇ ANISINA... 
Geçmişten bugüne 13 Eylül’ü Dingeç ve Engin anlatmıştı…



13 Eylül 2008 bir cumartesi günü Şamil Engin ve Yavuz Dingeç, 13 Eylül’ün artık Polatlı’da daha başka kutlanması gerektiğine inandıkları günden bugüne olan hikayesini Gazeteci Güliz Yıldız’a anlatmıştı. 13 Eylül 2008’de Şamil Engin ve Yavuz Dingeç’in Ayna gazetesine verdiği röportajda 13 Eylül değerlendirmeleri: “13 Eylül’ler Polatlı için her zaman önemliydi. O yıllarda bu tür büyük organizasyonların altından kalkmanın çok da kolay olmuyordu. Şimdi devlet sahip çıktı kutlamalara bizim o yıllarda hayal bile edemediğimiz şeyler bugün gerçek oluyor. Önemli olan benim ya da bir başkasının Polatlı için ne yaptığı değil, Polatlı için bir şeyin yapılmış olmasıydı. Çok büyük zorluklarla bir şey başlattık. En azından Polatlı halkına 13 Eylül’de ne yapılacak heyecanının aşıladık. Bir şehir için dönüşüm projesi çok uzun zaman alıyor. Siz dursanız da bu şehir zaten sizi bir şeyler yapmaya zorluyor.

MEHTERAN GÖSTERİLERİ ONLARIN SAYESİNDE YASAKTAN KURTULUR

1992 yılında düzenlenen kutlamalarda bir ilke daha imza atılıyor ama sonu pek de keyifli bitmiyor. İnegöl’den mehteran takımı Polatlı sokaklarında müthiş gösterisini bitirdikten aylar sonra bir gün İlçe Emniyet Müdürü Engin ve Dingeç’i arar ve mehteran takımının gelmesindeki rolleri sorar. O yıllardA Genelkurmay’ın mehteran takımı dışında mehteran takımı kurulmayacağını bilmiyorlardı. Kurulan takımlara gösteri yapma fırsatı verdikleri için Engin ve Dingeç Polatlı Adliye’sinin yolunu tuttular. Kutlamalarda ki mehteran takımını o zaman ki Hürriyet Polatlı Muhabiri Mehmet Uçar “Mehteran Polatlı’yı yerinden oynattı” diye haber yapınca yetkililer hareket geçti ve soruşturma başladı. Aradan kısa bir süre sonra dönemin Başbakanı Süleyman Demirel genelgeyi kaldırdı ve dava düştü.

YEREL YÖNETİM ŞEHRİ EĞLENCEYLE 70’Lİ YILLARDA BULUŞTURUYOR

Yıl 1970 dönemin Belediye Başkanı Fikret Sururi Evirgen. İşte o yıllarda da 13 Eylül kutlanıyordu ama bambaşka bir şekilde. 70’li yıllarda Evirgen zamanında “Altınbaşak Festivali” adıyla yapılan organizasyon şimdiki stadyumun olduğu meydanda yapılmaya başlanmış. Neden Altınbaşak diyecek olursanız Polatlı’nın tarımla iç içe oluşu bu festivale bu adın konmasına neden oluşturmuş diyebiliriz.

ALTINBAŞAK FESTİVALİ’NDE SERGİLEME FIRSATI BULUYORLAR

O yıllarda Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Fikret Evirgen Polatlı’ya ilk kez büyük iş makinelerini, damperli kamyonları getirerek bir ilke imza atıyor. O yıllarda Polatlı’da bulunan sayılı sanayiciler ve üreticiler ürünlerini Altınbaşak Festivali’nde sergileme fırsatı buluyorlar. 70 ve sonraki yılların 13 Eylül’leri ta ki 80 ihtilaline kadar bu şekilde. Yerel yönetim şehir insanını eğlenceyle buluşturmaya 70’li yıllarda başlıyor.

AHMET ATAK İHTİLAL KURBANI OLUYOR

Fikret Evirgen’den iktidarı devralan Ahmet Atak ihtilal kurbanı oluyor ve 1986 yılından 1989 yılına kadar 13 Eylül Sakarya Zaferi kutlamaları askeri erkan tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda yapılıyor.

YIL 1990 BAŞKAN YİNE FİKRET EVİRGEN

70’li yıllarda 13 Eylül tarihinde düzenlenen Altınbaşak Festivali 1990 yılında yerini 13 Eylül Sakarya Zaferi Anma ve Kutlama Şenliklerine bırakıyor. 1990 yılında Polatlı Belediye’sinde çalışan Şamil Engin ve Yavuz Dingeç 13 Eylül’ün artık Polatlı’da daha başka kutlanması gerektiğine inanarak başlıyorlar düşünmeye. O dönemin Belediye Başkanı Fikret Evirgen ve Kaymakamı Ramazan Urgancıoğlu ile düşüncelerini paylaşan Engin ve Dingeç Belediye Başkanı ve Kaymakamdan olumlu tepkiler alıyorlar. O yıllarda törenler hala askeri erkân tarafından meydanda kutlanıyor. Askeri üst komite tarafından organize edilen 13 Eylül Kutlamaları’nı farklılaştırmak için adım atan Polatlı Belediye’si kutlama organizasyonunda rol alabilmek için bir alt komite oluşturuyor.

EVİRGEN: 13 EYLÜL İHTİŞAMLI TÖRENLERLE KUTLANACAK

13 Eylül Sakarya Zaferi 70. yılı Kutlamaları, Eti Caddesi ile Ankara Caddesinin kesiştiği noktadan itibaren oluşturulan kortejle başladı. Kutlamalara TBMM Başkanı Halim Aras katıldı. Aras, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende yaptığı konuşmasında, Sakarya Zaferi’nin kazanılmasında parlamentonun bütünlüğünden bahsetti ve Polatlılıları bu güne sahip çıktıkları için tebrik etti. Dönemin Belediye Başkanı Fikret Evirgen ise törende şunları konuştu “Sakarya Zaferi Polatlı topraklarında cereyan etmiştir. Türk Ordusu kadınıyla, çocuğuyla, genci ve ihtiyarıyla büyük başarı gösterdi. Polatlılılar çok büyük bir tarihi vakaya sahiptir. Bundan sonra her yıl 13 Eylül ihtişamlı törenlerle kutlanacaktır” Törende ayrıca ordu mensuplarından Mehmet Çalışkan ve Ankara Valisi Erdoğan Şahinoğlu’da bulundu. Vali Şahinoğlu’da törende bir konuşma yaptı. Ankara Valisi “Tarihin bu anlamlı günü 13 Eylül’de düşman Başkent Ankara’yı ele geçirme hesapları yapıyordu. Türk ordusu başarılı komutanlar ile düşmanın Sakarya’yı geçmesini engelledi ve düşmanı bu topraklardan attı. Sakarya Zaferi’nin tarihimizde önemi büyüktür” dedi.

1991’DE İLKLER YAŞANDI

Sakarya Zaferi 70. Yılı Kutlamaları 1991 yılında ilk kez çok yönlü bir şekilde kutlanılmaya başladı. Kutlama programına halkın ilgisi büyüktü. Şehir dışından da birçok katılımcıya ev sahipliği yapan Polatlı 13 Eylül’de birçok ilke imza attı. Misafirler Alagöz Karargâhına götürüldü. 3 gün süren etkinliklerde Polatlılılar ilk kez “Halk Konseri”ne katılmanın çoşkusunu yaşadı. O yıl ki konser sanatçısı Mithat Körler’di. Körler Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan devasa sahnede söylediği şarkılarla halkı çoşturdu. Takip eden yıllarda İzzet Altınmeşe, Nuray Hafiftaş, Belkıs Akkale, Neşet Ertaş, Musa Eroğlu, Haluk Levent, Akın, Kıraç, Ferhat Göçer, Zara, gibi daha birçok ünlü isim Polatlı’da konserler verdi. Kutlamalara ilginçlik katan bir diğer etkinlikte Türk Hava Kurumu tarafından Temelli Hava Alanı’nda “Halk Uçuşu” gerçekleştirildi. İlk kez havai fişek gösterisi yapıldı.

TÜM İLLERDEN GAZİLER DAVET EDİLDİ

O yıllarda bu tür büyük organizasyonların altından kalkmanın çok da kolay olmadığına dikkat çeken Engin ve Dingeç, 1991 yılında bütün illere yazı yazarak, yaşayan gazileri kutlamalara davet ettiklerini, ancak doğru dürüst cevap veren kimsenin olmadığını anlattılar. Yine de Amasya, İzmir ve Ankara’dan 6 ekip geldiğini söyleyen ikili misafirleri konaklattırmak için İmam Hatip Lisesini ayarladıklarını lisenin ampullerini bile kendilerinin bir gece yarısı gidip kendi kendi elleriyle taktıklarını anlattılar.

ŞEKERBANK REKLAMI KUTLAMALARA DESTEK OLUYOR

1992 yılında 13 Eylül Sakarya Zaferi Kutlamaları için belediye tarafından oluşturulan alt komisyona katılmak isteyende çok oldu. Polatlı’da bir dönem Belediye Başkanlığı yapan Orhan Şahinli’de 1992 yılında alt komisyonda yer alan isimlerden. Ölü bütçe ile kutlama programı hazırlamaya çalışan belediye, ilerleyen yıllarda Ankara’da Şekerbank Müdürü olan Muhittin Bıyıkoğlu’nun verdiği Şekerbank reklamı ile kutlamalar daha rahat koşullarda gerçekleşir. Dingeç ve Engin, Bıyıkoğlu’nun bu desteği ile büyük bir rahatlık yaşandığını söylüyor.

1992’DE İNEGÖL MEHTERAN TAKIMI KUTLAMALARDA

1992 yılında düzenlenen kutlamalarda bir ilke daha imza atılıyor ama sonu pek de keyifli bitmiyor. İnegöl’den mehteran takımı Polatlı sokaklarında müthiş gösterisini bitirdikten aylar sonra bir gün İlçe Emniyet Müdürü Engin ve Dingeç’i arar ve mehteran takımının gelmesindeki rolleri sorar. O yıllarda Genelkurmay’ın mehteran takımı dışında mehteran takımı kurulmayacağını bilmiyorlardı. Kurulan takımlara gösteri yapma fırsatı verdikleri için Engin ve Dingeç Polatlı Adliye’sinin yolunu tuttular. Kutlamalarda ki mehteran takımını o zaman ki Hürriyet Polatlı Muhabiri Mehmet Uçar “Mehteran Polatlı’yı yerinden oynattı” diye haber yapınca yetkililer hareket geçti ve soruşturma başladı. Aradan kısa bir süre sonra dönemin Başbakanı Süleyman Demirel genelgeyi kaldırdı ve dava düştü.

13 EYLÜLLER POLATLI İÇİN HER ZAMAN ÖNEMLİYDİ

13 Eylül 2008’de Şamil Engin ve Yavuz Dingeç Ayna gazetesine verdiği röportajda 13 Eylül değerlendirmesi şöyle yer aldı: “13 Eylül’ler Polatlı için her zaman önemliydi. Şimdi devlet sahip çıktI kutlamalara bizim o yıllarda hayal bile edemediğimiz şeyler bugün gerçek oluyor. Önemli olan benim ya da bir başkasının Polatlı için ne yaptığı değil, Polatlı için bir şeyin yapılmış olmasıydı. Çok büyük zorluklarla bir şey başlattık. En azından Polatlı halkına 13 Eylül’de ne yapılacak heyecanının aşıladık. Bir şehir için dönüşüm projesi çok uzun zaman alıyor. Siz dursanız da bu şehir zaten sizi bir şeyler yapmaya zorluyor”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder